Home » Utrustning » Jakt – en spännande och kontroversiell del av friluftslivet

Jakt – en spännande och kontroversiell del av friluftslivet

Att jaga är på modet. Leif GW gör det, Lotta Lundgren gör det – och varför inte du?

Närheten till råvarornas ursprung, den sensuella miljön, den stygga blodsmaken i munnen – anledningarna till att ta jaktlicens och ge sig ut i skog och mark och döda är många. Ett annat skäl är trendigheten. Våren 2014 sände SVT ett program där kriminologen Leif GW Persson tog med sig matskribenten Lotta Lundgren ut i det fria och utforskade jaktens alla sidor.  Lotta Lundgren beskriver ett speciellt jaktminne:

– Jag sköt mitt första pälsdjur tillsammans med Inhwan [Svensson, Leif GW Perssons egen yrkesjägare]. Men jag lyckades inte få till en bra vinkel och jag hade sådan puls. Då bad han mig lägga pipan på sin axel, för att jag skulle få stöd. Så jag gjorde det. Och så sköt jag den där hjorten. Efteråt kunde jag inte titta på Inhwan. Det kändes som om vi hade legat med varandra. Det var en så otroligt intim upplevelse, säger Lotta Lundgren.

Från att ha rört sig i reklambyråernas finrum och framför stekpannorna i förortsköket tog Lundgren ut i skogen och blev förvånad. Jakt är inte för alla, men definitivt för många. Det hon beskriver är inte unikt. Leif GW Persson har jagat som barn och har inte tröttnat än. Han menar att jakten är en existentiell upplevelse som ställer livets stora frågor på sin spets. Naturupplevelsen är också viktig, och möjligheten att få lugn och ro.  Leif GW menar att han inte börjat jaga idag, om han hade fått frågan idag, till skillnad från Lotta Lundgren. Hon säger att hon aldrig stött på människor med större naturintressen än de hon träffat i jaktsverige, och att de har betydligt större kunskaper om djur än sådana som släpper ut minkar. Med rätt utrustning kan jakten bli en nästan överjordisk upplevelse. Den som köpte jaktkamera online här och dessutom införskaffade annan utrustning, som jaktstol och slaktutrustning, är ”in for a treat”. Och glöm inte att tillaga villebrådet efteråt, kanske med ett av Lotta Lundgrens förföriska recept.

 

Comments are closed.