Home » Fjällen » Sommarsemester i Norrland

Sommarsemester i Norrland

De flesta har nog varit någon gång i Norrland på skidsemester, men det är förmodligen inte alls lika många som kan säga att de varit på sommarsemester där. Det blir dock allt populärare att bege sig upp till norra Sverige under sommarhalvåret.

1884429-23-59-midnight-in-lapland

När man tänker på Norrland och semester, går nog tankarna hos de flesta till en skidsemester på vintern. Men Norrland har mer att erbjuda och det är inte bara under vinterhalvåret som man bör ta ett besök dit. Norra Sverige går nämligen utmärkt att besöka även på sommaren och det finns flera nya sommaräventyr där.

Äventyr i Jukkasjärvi

Att en sommarsemester i Norrland kan vara helt underbar är det många som börjat förstå de senaste åren. Mellan 2011 och 2012 ökade exempelvis antalet sommargäster på ishotellet i Jukkasjärvi med 64 procent. Och framförallt var det faktiskt svenskar som stod för ökningen. Till 2013 satsade man därför stort på vildmarksäventyr sommartid i Jukkasjärvi. Man investerade en hel miljon kronor på nya aktiviteter. Bland annat byggde man Skandinaviens nordligaste zipline-bana. Man började även arragera den populära brädtrenden Stand up paddle, där man står upp och paddlar. Dessutom arrangerade man cross country-cykling.

Midnattssolen lockar

Det är just den här typen av äventyrsaktiviteter som man tror har lockat och kommer att locka ännu fler sommargäster till Norrland. Semesteranläggningen Camp Ripan i Kiruna har även de märkt av den större tillströmningen av turister på somrarna. En av de mest populära aktiviteterna där är Skandinaviens nordligaste utomhusbad. Ytterligare något som man tror lockar folk till Norrland på sommaren är möjligheten att uppleva midnattssolen och att kunna uppleva fjällmiljön vid lite mer milda förhållanden än vad som råder mitt i vintern. Läs mer.

Se vilda djur

Om man inte är den äventyrliga typen utan åker till Norrland enbart på grund av naturupplevelsen är ett bra tips att åka på så kallad ”Wildlife watching”. Åker man på detta får man följa med en guide till en vilttät skog och leta efter djur som björn, älg, järv och räv. I norra Jämtland anordnas vildmarksupplevelser och för den som inte vill sova i ett tält i skogen, finns alternativet att avsluta dagen med en god viltmiddag och en lyxig säng på hotell.

Comments are closed.