Home » Semester » Var ska du resa?

Var ska du resa?

Vilka land och städer är trendiga att besöka i år och hur och var kan du resa utan att för den delen resa med flygplan? Klimatångest sätter prägel på 2019.

Ska du ut och resa? Oavsett var är det smart att ha med sig en bra väska där du får plats med alla dina prylar och det de kläder du vill ha med dig. Du hittar massor med resväskor från Cavalet, i olika storlekar och färger, all välja och vraka bland på nätet. Enkelt att shoppa hem med snabb leveranstid, perfekt för dig som är ute i sista minuten. Men vad för trender finns det på resehimlen i år i egentligen?

Klimatångest och resa med tåg

En sak som är klar är att klimatångest är något som fått klorna i många. Och det är bra, för vi måste resa mindre med flyg och tänka på hur våra levnadsvanor ser ut. Det är således rationellt med klimatoro och ångest. Och du kan faktiskt uppleva mycket via tåg och andra färdsätt som inte tynger lika mycket på miljön och klimatet.

I en artikel i Expressen tipsas det om vad en själv kan göra för att lindra både sin privata klimatångest men också värna om jordens klimat. Bland annat kan du se över dina levnadsvanor med resor, mat och energianvändning. Tänk även på att du har stort inflytande över vänner och familj och kan försöka påverka dessa att tänka mer miljö- och klimatsmart.

Resor utan flyg, till spännande platser

Om du vill resa och ha det härligt på exotiska platser går det faktiskt att göra det med tåg och buss, i en artikel i Metro tipsar om följande:

  • Tåg till Venedig – sträckan via Köpenhamn och Tyskland bjuder på många vackra vyer, som inte blir sämre väl framme.
  • Buss till Krakow – Väl framme, efter en 30-timmar bussresa där naturen utanför fönstret förhoppningsvis lugnat ögonen, kan du uppleva det som kallas Polens kulturella huvudstad.
  • Vandra i Grövelsjön i Idre, Dalarna. Ta bilen och utgå från fjällstationen, för att sedan välja att ta kortare dagsturer – och övernatta vid stationen.
  • Tåg till Bergen ­– Bergen kombinerar en storstads kulturutbud med vidunderligt vacker natur. Tågresan från Stockholm tar cirka femton timmar med byte i Oslo.
  • Cykla runt Öland ­– håller du ut till våren och sommaren finns det goda möjligheter att få till en toppensemester med cykel. Ett sådant är att ta sig ner till Öland och cykla mellan Äleklinta och Horns udde.
  • Ta bussen till Afrika – Om du älskar – alltså verkligen älskar – att åka buss, kan en resa ner till Marocko stilla dina begär. Med bland annat Rosa bussarna kan du stiga på i Sverige och färdas via Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Även i Dagens Industri Weekend går det att läsa om hur man kan klimatkompensera via små steg för att förändra sitt liv. Du kan till exempel stötta klimatprojekt utomlands men även försöka minska ditt eget klimatavtryck, till exempel genom att flyga mindre. I stället för att gå runt och ha klimatångest kan man lika gärna göra något, eller skänka pengar till projekt för klimatförbättring som man tror på.

Comments are closed.